Idvorsky Electric

Solarne Elektrane

Da li ste znali?

Benefiti energije sunca

Da je Sunce ekološki neškodljiv, obnovljiv, besplatan i večan izvor energije, koji ne emituje štetne gasove, ne proizvodi otpad i ne ugrožava zdravlje ljudi?

Da je energija zračenja Sunca koju prima Zemljina površina, u jednom satu, i do 170 puta veća od energije ukupnih rezervi uglja u svetu?

Da je energija zračenja Sunca koju površina Zemlje primi u toku samo 1 časa dovoljna da zadovolji sve svetske potrebe za energijom u narednih 6 godina?

Da većina energije koja je dostupna na Zemlji zapravo dolazi od Sunca?

Da na Sunce, kao nepromenljiv izvor energije, možemo da računamo 10 meseci u godini?

Da sa puno sunčanih časova godišnje, Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju električne energije - na većem delu teritorije Srbije broj časova sunčevog zračenja znatno je veći nego u mnogim evropskim zemljama, te je skoro 80% teritorije Srbije je izuzetno pogodno za postavljanje solarnih elektrana?

Da su solarni paneli rešenje da električnu energiju dobiju i oni objekti koji nemaju priključak na elektrodistributivnu mrežu kao i da omogućuju nezavisnost od elektrodistributivne mreže?

Zašto solarne elektrane

1

Drastično smanjenje računa za
električnu energiju

1

Mogućnost energetske nezavisnosti od
elektrodistributivne mreže

1
Proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe (kupac-potrošač tj. prozjumer) – budite sami sebi proizvođač i potrošač (građani i firme mogu da biraju između dve opcije: proizvodnja i potrošnja ili uz to i prodaja energije)
1

Podsticajna otkupna cena
električne energije

1

Kratak period isplativosti investicije
– od 4 do 6 godina

1

Niski troškovi amortizacije
i održavanja

1

Laka i relativno brza izgradnja
solarnih elektrana

1

Nema buke niti
zagađivanja okoline

1
Mogućnost korišćenja pogodnih krovnih površina kuća, hala i javnih objekata za postavljanje panela
1
Zemljište koje nije upotrebljeno u druge svrhe može biti korišćeno za izgradnju solarnih elektana i tako dobiti na vrednosti i svrsi
1

Krovovi objekata na kojima su postavljeni solarni paneli tokom leta se brže hlade, čime utiču na smanjenje apsorbovanja toplote objekata u letnjem periodu

1
Krovovi objekata na kojima su postavljeni solarni paneli tokom zime kraće zadržavaju snežni pokrivač čime se izbegava pad snega sa krova i formiranje leda na olucima.
Dok cene fosilnih goriva nastavljaju da dostižu svoje maksimume uzrokujući još uvek aktuelnu globalnu energetsku krizu, cene proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije iz godine u godinu su sve niže. Solarni paneli pojeftinili su za 79 odsto u odnosu na 2010. godinu, a drastičan pad cene učinio je solare veoma popularnim među širom populacijom.
Tržište finansija prati porast investicija u solar – nekoliko banaka u Srbiji je na tržište plasiralo kreditne linije za finansiranje projekata kupovine i instaliranja solarnih panela; mogućnost finansiranja izgradnje solarnih elektrana putem lizinga. Ovaj model posebno je interesantan za mala i srednja preduzeća, kao i za registrovana poljoprivredna gazdinstva kojima je pristup tržištu kapitala po pravilu limitiran.
Izgradnja solarnih panela donosi uštedu privredi jer joj smanjuje troškove za električnu energiju. Time, privredna društva u Srbiji postaju konkurentnija ne samo u zemlji nego i u inostranstvu.
Ako se u računicu uključi i taksa na CO2 koju uskoro planira da uvede EU kako bi oporezovala robu iz zemalja koje ne oporezuju emisije CO2, kao što to ona radi, što će poskupeti robu koju Srbija izvozi, jasno da će instaliranje solarnih panela za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju biti najbolje rešenje da privreda smanji troškove i izbegne nove. Koncept na kome se trenutno gradi elektro energetika u Evropi u ovoj deceniji, jeste da obnovljivi izvori budu zapravo primarni izvori energije, dok termo elektrane i gasne elektrane mogu da budu relativno jeftini bekap, t.j.podrška, Na ovu strategiju mogu svi da se oslone do 2025. godine od kada se očekuje da će se uvesti taksa na emisije iz termoelektrana

KAKO FUNKCIONIŠU SOLARNE ELEKTRANE

Solarnom elektranom smatra se objekat koji koristi sunčevu energiju za proizvodnju električne energije iz potencijala sunčevog zračenja.

Solarna elektrana radi po principu fotonaponskog efekta, gde se usled sunčevog zračenja u solarnim ćelijama generišu jednosmerni napon i struja.

Na kraju, uz pomoć invertora, ta jednosmerna struja se pretvara u naizmeničnu, i u takvom obliku se šalje u elektoenergetsku mrežu.

Imate Li Pitanje?

Obratite nam se, pitajte, tu smo da pružimo uvid, odgovore, vredne informacije i savete, te vam pomognemo da napravite najbolji izbor spram vaših potreba i mogućnosti.